”FEMMANS” NYHETSBREV – 12/2023

Nu är det november och alla löven har fallit av träden. Snart nalkas även adventstider med mycket hemmamys och pyssel inför julen.

Städdagen

I lördags hade vi en lyckad höststädning i vår förening. Det var drygt 30 medlemmar som stod redo att bland annat kratta löv och göra fint inför vinterperioden. Totalt blev det över 60 säckar med löv. Efteråt bjöds vi alla på härliga pajer, sallad och något gott att dricka. Stort tack till alla er som ställde upp och speciellt till husvärdarna Monica och Lisbeth som tog hand om köket.

Hjärtstartare

I början av november var Peter Fladby (tidigare boende i området) på besök och visade hur man använder föreningens hjärtstartare som vi har i tvättstugan (dit går alla lägenhetsnycklar). Till de två visningarna kom det 19 intresserade medlemmar. Vi har även skapat en ny undersida på https://gashagapirar5.bostadsratterna.se/medlemmar/hjartstartare för information och instruktionsfilmer om hur vår hjärtstartare fungerar och HLR (Hjärt och lungräddning).

Tips är också att ladda ner appen Rädda Hjärtat till din mobil. Där kan du bland annat hitta den närmaste hjärtstartaren i Stockholmsområdet eller i övriga delar av Sverige.

Avgiftshöjning

Nu är föreningens tidigare fördelaktiga lån med låg ränta omlagda. Det har medfört att räntehöjningarna slagit igenom fullt ut på föreningens samtliga lån. Detta tillsammans med övriga kostnadsökningar med bland annat en 12 procent höjning av våra fjärrvärmekostnader, innebär att föreningens styrelse har beslutat om att höja månadsavgiften för bostaden med 15 procent från och med den 1 januari 2024.

Det har även fattats beslut om en höjning av priset för en garageplats med 100 kr/mån från och med den 1 april 2024, vilket innebär att garageavtalen måste sägas upp och nya måste tecknas.

Varför behövs ett långsiktigt sparande?

Styrelsen har beslutat att ta fram en femårsplan för att föreningens långsiktiga sparande ska komma upp till den rekommenderade nivån på 250 kr/m2 från dagens cirka 100 kr/m2 (se nedan beskrivning).

Sparandet utgör grunden för att kunna genomföra framtida underhållsåtgärder. Det är de medlemmar som för tillfället bor i huset och därmed är fastighetsägare, som alltid står för sin egen förbrukning (slitage) av huset även om återanskaffningen (d v s genomförande av underhållsåtgärder) inte sker under den tidsperiod som nuvarande styrelse beslutar om. Medlemmarna kan därmed inte lämna över det ansvaret på nästkommande generationer medlemmar, som i så fall måste bekosta framtida underhållsåtgärder som de nuvarande medlemmarna har konsumerat sin del av.

Brandgenomgång

Föreningen genomför ett systematiskt brandskyddsarbete. Vi går löpande igenom våra fastigheter och alla vi som bor här är också en del av detta arbete. Det innefattar allt ifrån att vi INTE ska ha något stående utanför lägenhetsdörren och trapphuset, till vad vi förvarar i våra källarförråd. Vi har skapat en egen undersida på https://gashagapirar5.bostadsratterna.se/medlemmar/brandsakerhetsarbete som ger er mer information och goda råd till vad ni som lägenhetsinnehavare bör tänka på och känna till.

Tänk på att vara extra uppmärksam inför kommande adventstider, samt under jul och nyår då många tar fram levande ljus. Kom ihåg att släcka dem när ni lämnar rummet eller lägenheten. Påminner även om att ni har fungerande brandvarnare i hemmen!

Ny mailadress eller nytt mobilnummer

Har du/ni fått en ny mailadress eller ett nytt mobilnummer? Kom ihåg att meddela detta till styrelsen på info@gashagapirar5.se. Då missar du/ni inte att få våra nyhetsbrev via mail eller annan viktig information via SMS.

Glöggafton 10 december

Vi vill påminna om att våra fina husvärdar anordnar en traditionsenlig glöggafton söndag den 10 december klockan 16.00-18.00 i gästlägenheten. Hjärtligt välkomna!

Föreningsstämma 2024

Spar datumet den16 maj klockan 18.30 då vi kommer att hålla årsstämma för föreningen. Lokal meddelas senare.

 

Gåshaga november 2023

Vänliga hälsningar

Styrelsen