”FEMMANS” NYHETSBREV – 08/2022

Nu ändrar löven färg till vackert gult och rött och det är tid för oss i styrelsen GP5 att informera er medlemmar om vad som händer och är på gång i vår fina förening.

Ränte- och kostnadsökningar

Ingen har väl kunnat undgå all information om ökade räntor, elpriser och allmänt ökade kostnader. Vi i styrelsen tittar noga på de åtgärder som planeras och om de ska göras nu eller senare. Vi ser även över våra befintliga avtal som ska omförhandlas. Föreningen har lagt om ett av våra lån i slutet av september. Räntan på det nya lånet mer än dubblerades.

Styrelsen har valt att använda större delen av de pengar vi fick in i samband med vår uppgörelse med Skanska för extra amortering, vilket medförde att effekten på räntehöjningen kunde dämpas. Föreningens största kostnad idag är dock uppvärmningen och vår entreprenör Stockholm Exergi har aviserat en höjning med 8,1 % av avgiften för 2023. Det är man tyvärr inte ensam om och många av våra andra leverantörer har även dessa aviserat om höjningar. I maj nästa år löper vårt fast elavtal ut och då räknar vi även där med högre kostnader.

I det kommande budgetarbetet behöver vi vara återhållsamma och göra noggranna analyser på alla budgetposter för att kunna hålla kvar den avgiftsnivå som vi har idag, d v s undvika avgiftshöjningar som tyvärr många andra föreningar i Gåshaga drabbas av.

Alla kan hjälpa till

Även du som enskild medlem i vår bostadsrättsförening kan hjälpa till genom att försöka minska våra gemensamma kostnader. Här kommer några bra exempel på vad du/ni och dina/era familjemedlemmar kan göra för att hålla våra kostnader på en rimlig nivå.

  • Öppna inga fönster i trapphusen
  • Skruva ned värmen i trapphusen om du noterar att det är onödigt varmt
  • Dra ned på värmen i din/er lägenhet istället för att vädra genom att öppna fönster
  • Använd bara vår gemensamma tvättstuga för egen tvätt och inte för vänner eller övriga familjemedlemmar som inte bor i föreningen
  • Var försiktig och visa aktsamhet när du använder tvättmaskinerna och torktumlaren i tvättstugan (de är dyra att ersätta!)
  • Se till att ytterdörren till porten alltid går igen och är stängd ordentligt
  • Undvik att bada mycket i badkar och duscha gärna istället
  • Tänk på att duscha lite snabbare
  • Var försiktig med föreningens hissar. Återigen har vi haft skadegörelse på hissen i NHP7 vilket kostat föreningen 12 tkr (helt i onödan)

Tingsrättens dom fastställd

Tingsrättens dom om ”Formaliafel vid extrastämma 2021” är nu fastställd genom att HD inte gav den klagande prövningsrätt i Hovrätten. Då föreningen därmed vann/fick rätt i Tingsrätten, medför detta att den klagande ska ersätta föreningens rättegångskostnader, vilka också nu är betalda till föreningen.

Pågående arbeten

Just nu pågår arbetet med att laga ett balkongtak i NPN3 samtidigt som besiktning sker av övriga balkongtak på de övriga husen. Vidare ska arbetet med läckan i soprummet (NHP7) slutföras. Samtliga fönster på våra entréplan kommer att rengöras torsdag den 27 oktober. Vi inväntar en offert om att ta bort rödalgerna främst på NHP3 och NHP5 (planerad åtgärd 2023 då väggarna är torra).

Träd och parken

Den 11 oktober kommer beskärning av träd att genomföras (GP5 tillsammans med GA1). Detta innebär att en del av våra parkeringsplatser längs Norra Hamnpromenaden kommer att påverkas under den tid som arbetet utförs. Mer information om detta skickas ut senare.

Nya skyltar

Föreningen kommer att sätta upp nya skyltar i vårt närområde. Det är dels nya skyltar om förbud av rastning av hundar på föreningens mark, dels nya skyltar som påminner om att parkeringsplatserna utanför husen är privata.

Höststädning

Lördag den 29 oktober kommer föreningen att ha sin traditionsenliga städdag. Vi samlas klockan 10 utanför gästlägenheten/föreningslokalen och avslutar med god mat och dryck. Denna gång kommer vi att hyra en container som alla kan använda för att kunna kasta överblivna saker i.

Styrelsen önskar alla en trevlig start på hösten!

Gåshaga oktober 2022